Záplavy na jihu Brazílie mají skoro čtyřicet obětí

Při rozsáhlých záplavách na jihu Brazílie zemřelo 37 lidí a dalších 74 se pohřešuje. Uvedl to server G1 s odkazem na páteční aktualizovanou bilanci. Zhruba 31 tisíc lidí muselo opustit své domovy. Nejpostiženější je stát Rio Grande du Sul. Situace se zhoršuje v jeho hlavním městě Porto Alegre, kde úřady vyzvaly k evakuaci historického centra.

Počet mrtvých vzrostl během dne z 29 na 37 a podle úřadů je možné, že se nejedná o konečnou bilanci. Záplavy způsobily problémy ve zhruba polovině obcí státu Rio Grande du Sul, kde žije na 11 milionů lidí.

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva podle agentury AFP navštívil ve čtvrtek zasaženou oblast, aby místní obyvatele ujistil, že dostanou federální pomoc. Armáda vyslala na jih země 900 vojáků, píše agentura EFE. Guvernér státu Eduardo Leite prohlásil, že nejjižnější brazilský stát na hranicích s Argentinou a Uruguayí potřebuje zejména techniku, hlavně letadla a vrtulníky. „Naším cílem je zachraňovat životy,“ uvedl Leite. Jeho stát vyhlásil kalamitní stav, což by mělo usnadnit čerpání pomoci.

Záplavy na jihu Brazílie
Zdroj: Reuters/Diego Vara

Přehrady v ohrožení

V nouzovém stavu se v pátek nacházely čtyři přehrady, což znamená, že hrozí jejich protržení. Jedna přehrada byla již zřejmě poničená. Vážná je situace v hlavním městě Porto Alegre, kde začínají kulminovat místní toky. Úřady proto vyzvaly k evakuaci historického centra města, píše server stanice CNN Brazil. Omezena je i doprava po mostech přes toky, které se vlévají do vodní plochy Guaíba. Experti situaci srovnávají s ničivými povodněmi z roku 1941.

Brazilský národní meteorologický ústav připisuje zvýšenou intenzitu a četnost srážek vlivu klimatického jevu El Niño, jehož současná fáze začala v polovině roku 2023 a může trvat i tento měsíc. Fenomén dočasně ohřívá části Tichého oceánu a ovlivňuje počasí po celém světě. Na sobotu meteorologové očekávají další srážky, píše server G1.