Očkování je důležité, chrání zejména děti, zdůraznil Válek

Brífink ministerstva zdravotnictví k Evropskému týdnu očkování a aktuální situaci v oblasti vakcinace (zdroj: ČT24)

Evropský týden očkování letos připadá na období od 21. do 27. dubna. Jeho cílem je zvýšení povědomí o důležitosti očkování a podpora imunizačních programů po celé Evropě. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na brífinku k akci řekl, že očkování je jednou z nejdůležitějších věcí, které zejména děti chrání před vážnými nemocemi. Evropská iniciativa je součástí snah Unie o zlepšení veřejného zdraví a ochranu občanů před infekcemi. Proti černému kašli se podle ministerstva zdravotnictví letos nechalo očkovat proti loňsku za stejné období šestinásobně víc dospělých. Trend nárůstu počtu případů černého kašle ale dál pokračuje. Od začátku týdne do středečního poledne jich nově přibylo 956, řekla také ředitelka SZÚ Barbora Macková. Od začátku roku tak počet případů překročil deset tisíc.

„Očkování pomáhá lidem ve všech věkových kategoriích. Je to jeden z největších pokroků medicíny. Máme nesmírně rozsáhlý očkovací program, máme spoustu očkování plně hrazených,“ zdůraznil ministr. Dodal ale, že s proočkovaností pořád není spokojený.

Válek také zmínil, že lidé si přestali uvědomovat, jak mohou být některé nemoci nebezpečné, a to právě proto, že se je v minulosti díky vakcinaci podařilo významně eliminovat. „Jenom očkování nás chrání proti tomu, aby ty nemoci opět nezačaly vítězit,“ dodal. Podle něj se to ukazuje právě dnes, kdy se do veřejného prostoru dostávají dezinformace mnohem víc než v minulosti.

Upozornil také, že klesá proočkovanost dětí proti vážným nemocem. „Očkování je dostupné, máme kvalitní očkovací látky, vždycky ty poslední a nejmodernější. A hlavně máme vakcinaci zdarma,“ připomněl šéf resortu zdravotnictví.

„Dnes slavíme, protože je to přesně padesát let od doby, kdy Světová zdravotnická organizace (WHO) zahájila svůj rozšířený program pro očkování, ve kterém se země spojily proto, aby dětem na celém světě bylo možno poskytnout vakcíny. Od té doby už očkování zachránilo více než 150 milionů životů,“ uvedla vedoucí pražské kanceláře WHO Zsofia Pusztai. 

Očkování je podle Pusztai nejefektivnější a nákladově nejúčinnější způsob, jak chránit lidské životy. „Je to velký úspěch globálního veřejného zdraví a rozvoje, který umožňuje zachránit 3,5 až pět milionů životů každý rok,“ doplnila. Připomněla, že v současné době existují vakcíny, které lidi chrání před zhruba dvaceti život ohrožujícími chorobami. „V Česku je situace taková, že i ti, kteří jsou na tom (finančně) nejhůře, mají plný přístup k této ochraně,“ vyzdvihla.

Očkování proti černému kašli

Počet případů černého kašle podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) stále roste. Povinně jsou proti této nemoci očkovány nejmenší děti, očkování je součástí hexavakcíny, jejíž první dávku dostávají obvykle v devíti týdnech. Přeočkovat by se pak měly pětileté nebo šestileté děti a znovu desetileté až jedenáctileté. „Chtěli bychom apelovat na to, aby rodiče překontrolovali, jestli se již neblíží termín přeočkování,“ řekl vedoucí odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva Matyáš Fošum, který je po odchodu Pavly Svrčinové pověřený funkcí hlavního hygienika.

„Na druhém stupni (základní školy) je navštěvování praktického lékaře mnohdy opomíjeno a kolektivní imunita se snižuje,“ doplnil. Právě to odborníci považují za jeden z důvodů současného nárůstu počtu případů, zhruba třetina nakažených je totiž mezi mladými ve věku 15 až 19 let. V letošním roce lékaři zaznamenali do středečního poledne 10 326 případů, od začátku týdne jich bylo 956. Minulý týden přibylo 1476 nemocných. „Pokračujeme v setrvalém trendu,“ uvedla k tomu ředitelka SZÚ Macková. Podle zjištění ČTK ze zdravotnických ročenek bylo více nakažených evidováno naposledy v roce 1959, rok po zahájení očkování, kdy se nakazilo přes osmnáct tisíc lidí.

Zatímco v předchozích letech se dospělí navzdory doporučení odborníků proti černému kašli téměř nenechávali očkovat (za celý loňský rok bylo podáno téměř 24 tisíc vakcín), letos do 21. dubna jich bylo přes 49 tisíc. S takovým nárůstem výrobci ani lékaři, kteří si vakcíny objednávají, nepočítali.

Ve dvou mimořádných dodávkách očkovací látky pro dospělé do Česka přišlo z Kanady a Francie téměř sto tisíc dávek. Dvacet tisíc bylo rozvezeno minulý týden, 78 tisíc dávek se začíná rozvážet teď.

Očkování dospělým zdravotní pojišťovny nehradí, aktuálně dostupné vakcíny nejsou samostatně proti černému kašli, ale kombinují ochranu také proti záškrtu, tetanu, případně dětské obrně. V ordinaci za medikament lidé zaplatí nejčastěji 1200 až 1500 korun. O tom, zda pojišťovny budou dospělým vakcínu hradit, by měly spolu s odborníky rozhodovat podle doporučení Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí, které má vyjít tento týden. Pravidelná schůzka Národní imunizační komise je podle Fošuma naplánována na 6. června, připustil i svolání mimořádného jednání v květnu.