Žákyně zažalovala londýnskou školu, že jí neumožnila se modlit. Soud se instituce zastal

Horizont ČT24: Spor kvůli modlitbě (zdroj: ČT24)

Britské školství dostalo vodítko, jak čelit narůstajícímu tlaku muslimských studentů na povolení náboženských modliteb. Prestižní londýnskou střední školu zažalovala její žákyně za to, že jí neumožnila se modlit. Vrchní soud dal ale za pravdu vzdělávací instituci. Její vedení to označuje za zlom v přístupu k multikulturalismu v zemi.

Spor není podle britských médií jen příběhem o tom, kde začíná a končí svoboda vyznání. Jde podle nich hlavně o to, zda se podaří udržet multikulturalismus Británie. Všechno začalo ve škole, která se vymyká všem ostatním v Londýně. Říká se o ní, že je nejpřísnější v celém městě.

Veřejná škola Michaela, kde panuje přísná disciplína, kde děti nesmí mluvit ani o přestávkách. A hlavně, kde se netolerují žádné náboženské symboly. Ovšem zároveň instituce, kde žáci dosahují skvělých výsledků. Právě tato škola se ale dostala do centra zvláštního sporu. I přes zákaz se jedna z muslimských studentek začala během oběda pravidelně modlit. A když jí to učitelé nedovolili, školu zažalovala.

Rozpoutal se ostrý spor mezi muslimskou komunitou a zastánci sekularity. Rodina dívky dostala od islámských organizací v přepočtu tři miliony korun na soudní výlohy. A učitelům začal kdosi vyhrožovat. „Jednomu mému učiteli se pokusili vloupat do bytu. Jinému rozbili okno. Házeli nám sem lahve na školní dvůr,“ popisuje ředitelka školy Katharine Birbalsingh.

Vláda rozsudek přivítala

Spor navíc rozdělil společnost na zastánce svobody vyznání a na ty, kteří tvrdí, že škola si může určit svoje vlastní pravidla. Škola nakonec spor vyhrála. Soudce Nejvyššího soudu se přiklonil na její stranu. Uznal, že náboženská pravidla si žačka nemůže vynucovat a že jimi navíc omezuje ostatní děti. A především – že pravidla byla jasná už v době, kdy se do školy hlásila. Rozsudek pobouřil část čtyřmilionové muslimské menšiny.

„Podle některých muslimů je to porušení muslimských hodnot nebo britských hodnot obecného respektu,“ sdělil redaktor TV Shia Britain Ayub Nouinou. Rozsudek přivítala i konzervativní vláda. Podle ní si žádná komunita nemůže vynucovat větší místo ve společnosti než ostatní.

Politický a kulturní geograf z Ostravské univerzity Vladimír Baar v Horizontu ČT24 dodal, že sekularizace je jediná možnost, jak udržet multikulturní systém, který nefunguje jinde. Na případu je vidět, že nejde o jednu studentku, ale o celou skupinu lidí. „Zkuste se podívat do islámských zemí, jestli se tam nějaké křesťanské děti mohou modlit ve třídách. Samozřejmě, že ne,“ tvrdí s tím, že muslimské komunity v západním zemích zkouší, jak dosáhnout svých požadavků.