Prolomení fronty a žádost Kyjeva. Macron připustil možnost vyslání západních vojáků na Ukrajinu

Horizont ČT24: Francouzská armáda trénuje boj v zákopech (zdroj: ČT24)

Rusko-ukrajinská válka mění strategickou přípravu evropských armád. Francouzská pěchota obnovila cvičení simulující zákopovou válku. Dění na východě Ukrajiny ukázalo, že tento způsob boje je součástí moderní války. Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek na Ukrajinu.

Macron v rozhovoru pro britský časopis The Economist znovu potvrdil, že nevylučuje poslání vojáků na Ukrajinu. Má to ale podle něj několik podmínek: Rusko by muselo prorazit přední ukrajinské linie a Kyjev by musel o pomoc požádat. Francouzská armáda už se každopádně chystá na všechny scénáře.

„Vrchní velitel pozemních vojsk po nás žádá, abychom zintenzivnili náš výcvik v oblasti intenzivního konfliktu. Takže nacvičujeme na boj s nepřítelem, který je na stejné úrovni jako my,“ prohlásil generál francouzské armády Pascal Georgin.

Největší bojové zkušenosti totiž francouzští vojáci v posledních letech sbírali v Mali, kde bojovali v poušti proti malým skupinám početně slabších a hůř vyzbrojených teroristů. Teď se fyzicky i mentálně připravují na možnost konfliktu s podobně vybavenou armádou.

„Když vidíme, jaká používají děla, jaká vozidla mají k dispozici... Tyto konflikty jsou velmi smrtící, velmi složité,“ míní francouzský voják Cédric. „Na Ukrajině vidíme nepřítele vyzbrojeného tanky, raketami a drony. Takže cvičíme střelbu na větší vzdálenost, na 200 až 300 metrů,“ vysvětlil střelecký instruktor, který neuvedl své jméno.

Francouzští vojáci cvičí i boj v zákopech. „Nejsme zvyklí v takovém prostředí pracovat, ale existovalo to vždycky,“ připustil francouzský voják.

Události: Macron připustil možnost vyslání vojáků na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Drony změnily válku

Právě zmíněné drony posouvají zákopovou válku z historie do současnosti. Ukrajina ukazuje, že slouží nejen jako nástroje pro mapování nepřátelských pozic, ale i jako nosiče smrtících náloží. Francouzští vojáci jsou si toho vědomí.

„Když se dron dostane nad nás a nezachytili jsme ho předem, nedá se nic dělat. Teď už ho bohužel máme nad hlavou a může shodit náklad. Je po nás. Dron je opravdu velká hrozba,“ přiblížil operátor dronu Morgan.