PŘEHLEDNĚ: Benátky nově vybírají poplatek za vstup. Jak ho zaplatit a kdo má výjimku

Události ČT: Benátky zpoplatní vstup do centra (zdroj: ČT24)

Italské Benátky od čtvrtka zavádějí poplatek ve výši pěti eur (asi 126 korun) pro návštěvníky, kteří v tomto městě stráví jen několik hodin a nepřenocují v něm. Město bude poplatek vybírat v roce 2024 po 29 dní, kdy je na centrum největší nápor. Radnice si od tohoto opatření slibuje omezení počtu turistů, kteří do historické části města v laguně míří v hlavní sezoně.

Kdy Benátky začnou poplatky vybírat?

Poplatky město začalo vybírat ve čtvrtek a bude tak činit do nadcházející neděle 5. května. Dále pak turisté zaplatí o všech víkendech až do poloviny července s jedinou výjimkou – prvním a druhým červnem.

Povinnost uhradit návštěvnický poplatek v tyto dny platí od půl deváté ráno do čtvrté hodiny odpoledne.

Cena vstupného a jak zaplatit

Poplatek za vstup do centra Benátek platí vždy pro jeden kalendářní den a vyjde na pět eur, tedy asi 126 korun. Vstupné lze zaplatit on-line přes oficiální web, kde návštěvník po registraci a zaplacení částky obdrží QR kód. 

Kód budou u hlavních vstupů do Benátek namátkově kontrolovat revizoři, kteří lidem porušujícím nařízení mohou udělit pokutu od padesáti do 300 eur (od 1260 do 7540 korun). Na přístupových místech by měla být jedna fronta pro turisty a druhá pro obyvatele a takzvané uživatele města, kteří do Benátek přijíždějí z jiných důvodů než za památkami.

Alespoň prozatím, kdy je nařízení v testovací fázi, se mohou ti, kteří si QR kód neopatří předem, zaregistrovat na některých přístupových místech nebo prostřednictvím mobilních telefonů, uvedli úředníci. 

Turista v Benátkách ukazuje revizorovi QR kód, 25. dubna 2024
Zdroj: Reuters/Manuel Silvestri

Kdo nemusí vstupné platit?

Povinnost uhradit vstupné se netýká těch, kteří přenocují v registrovaných ubytovacích zařízeních, jako jsou hotely nebo Airbnb, protože ti již platí denní turistickou daň. Platit také nemusí nezletilí do čtrnácti let, držitelé průkazu ZTP a lidé, kteří jsou na návštěvě svých příbuzných. I tyto osoby se však musí zaregistrovat a vygenerovat příslušné potvrzení. 

Další výjimky jsou uvedeny na oficiálních stránkách v angličtině, francouzštině, španělštině a němčině.

Proč Benátky poplatek zavádějí?

Podle úřadů navštívilo loni Benátky okolo dvaceti milionů lidí, přičemž asi polovina z nich ve městě se 49 tisíci obyvateli přenocovala. Radnice proto doufá, že poplatek by mohl některé turisty přimět k tomu, aby přehodnotili své plány, a rozhodli se město navštívit ve všední dny nebo mimo sezonu. 

„Musíme najít novou rovnováhu mezi turisty a místními. Musíme chránit prostor pro zdejší občany a v některých dnech odrazovat od příjezdu jednodenní turisty. Systém poplatků a rezervací je novým nástrojem, jak lépe řídit turismus v Benátkách,“ ujasnila radní města pro cestovní ruch Simone Venturiniová.

„Město nezavíráme, jen se snažíme, aby se v něm dalo žít,“ řekl agentuře Reuters starosta Benátek Luigi Brugnaro. 

Aby město mohlo sledovat tok návštěvníků, monitoruje je již nyní prostřednictvím údajů o poloze telefonu a bezpečnostních kamer, informovala agentura Reuters.

Nadměrný turismus je pro Benátky problémem i podle Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO). Ta minulý rok navrhla město zařadit na seznam ohrožených míst. Nakonec to ale neschválila její komise, kde zasedají zástupci členských států. 

Úřady ve snaze omezit příliv turistů už zakázaly velkým výletním lodím vplouvat do Benátské laguny a ohlásily nové limity na velikost turistických skupin. Není vyloučené, že v budoucnu by v určitých obdobích mohlo být vstupné do města vyšší, aby to davy odradilo od jeho návštěvy.