Lídra saské sociální demokracie do eurovoleb napadli a těžce zranili neznámí útočníci

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho v pátek večer v Drážďanech zaútočili neznámí pachatelé a těžce ho zranili. Podle agentury DPA o tom v sobotu informovala policie. Německý kancléř Olaf Scholz útok na europoslance ze své strany důrazně odsoudil. Vyjádřil rovněž znepokojení nad tím, že podobné násilné činy jsou podle něj na vzestupu a ohrožují demokracii.

Útok se stal, když Ecke rozvěšoval volební plakáty své strany. Záchranáři ho odvezli do nemocnice, kde podstoupil operaci.

Jen několik minut před přepadením europoslance Eckeho zaútočila rovněž čtyřčlenná skupina na pomocníka Zelených, který stejně jako Ecke rozvěšoval propagační materiály. Násilníci ho bili a kopali, je zraněný. Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že oba incidenty mají na svědomí stejní pachatelé.

Útoky odsoudili politici z různých stran. „Musíme říci, že se nikdy nesmíme smířit s takovými násilnými činy,“ řekl Scholz na sjezdu evropských socialistických stran v Berlíně. „Tento druh jednání ohrožuje demokracii,“ dodal.

Eckeho stranická kolegyně a ministryně vnitra Nancy Faeserová řekla, že pokud se potvrdí politické motivy přepadení, půjde o „těžký útok na demokracii“. Odpovědnost za něj by podle ní nesli extremisté a populisté, kteří svým verbálním nepřátelstvím vůči demokratickým politikům stále více rozdmýchávají atmosféru násilí. Slíbila tvrdý postup, o kterém chce jednat s ministry vnitra jednotlivých spolkových zemí.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéfka Evropského parlamentu Roberta Metsolaová útok na Eckeho odsoudily. „Viníci musí být pohnáni k zodpovědnosti,“ prohlásila von der Leyenová na sociální síti X. Metsolaová uvedla, že je zděšena. Eckemu vyjádřila plnou podporu a vzkázala mu, že europarlament stojí na jeho straně. Rovněž dodala, že viníci musí být postaveni před soud.

Šéfové SPD v Sasku Henning Homann a Katrhin Michelová násilné činy vůči demokratickým politikům označili za nástroj používaný fašisty. „Osivo, které vysela Alternativa pro Německo a další pravicoví extremisté, raší, jejich stoupenci nemají zábrany,“ uvedli ve společném prohlášení.

Voliči v Německu o svých příštích zástupcích v Evropském parlamentu budou rozhodovat 9. června. Zástupci vládních i opozičních stran upozornili, že jejich členové se potýkají s vlnou fyzických a verbálních útoků, a vyzvali policii, aby posílila ochranu politiků na volebních shromážděních, píše agentura AP.