Konzervativci tratili v místních volbách. Labourista Khan potřetí povede Londýn

Události: Labouristé slaví úspěchy v britských místních volbách (zdroj: ČT24)

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Volby dokázal vyhrát potřetí v řadě, což se dosud nikomu jinému nepodařilo, informoval server BBC News. Podle oficiálních výsledků voleb získal téměř 44 procent hlasů a porazil svou soupeřku z Konzervativní strany Susan Hallovou. Khan se stal v roce 2016 prvním muslimem, který kdy stanul v čele západní metropole.

Khan získal něco málo přes milion hlasů, tedy téměř 44 procent, a o více než jedenáct procentních bodů předstihl Hallovou. Dařilo se mu zejména ve vnitřním Londýně, v několika okrajových čtvrtích měl problémy.

V pátek se horečně spekulovalo o tom, že výsledek bude těsnější, než se původně předpokládalo. Khanův náskok ale podle agentury AP ukázal ve srovnání s předchozími volbami v roce 2021 příklon od konzervativců k labouristům.

Třiapadesátiletý syn pákistánských přistěhovalců díky dnešnímu výsledku předstihl svého předchůdce a bývalého premiéra Borise Johnsona, který byl ve funkci dvě volební období.

Konzervativci dál oslabují

Miliony Angličanů hlasovaly ve čtvrtek v komunálních volbách, které byly pro největší část Spojeného království posledním řádným hlasováním před parlamentními volbami. Vládní Konzervativní strana se připravovala na výrazné ztráty, které zřejmě dál oslabí pozici premiéra Rishiho Sunaka.

Volby do místních zastupitelstev i do radnic velkých měst tento dlouhodobý trend potvrdily: opozice dokázala vládnoucí konzervativce porazit na hlavu.

Angličané volili přes 2500 členů obecních zastupitelstev. Kolem dnešních 17:00 SEČ měla levicová opozice zajištěných 1140 míst, čímž si polepšila o 185 křesel proti minulým volbám. Konzervativci naopak 473 křesel ztratili a připsali si zatím pouze 513 zvolených zastupitelů. Polepšili si také liberální demokraté s 521 křesly i nezávislí kandidáti se 228 křesly.

Podle opozice se jedná o jasný vzkaz premiérovi, jehož konzervativci pravděpodobně nemohou počítat s tím, že sestaví příští vládu. „Toto bylo pro Rishiho Sunaka. Přímo jemu říkáme: máme dost tvého úpadku, chaosu a nejednoty. Chceme změnu,“ vzkázal předseda Labouristické strany Kier Starmer.

Premiér zklamání neskrýval, rezignaci však zatím nezvažuje. „Samozřejmě je to zklamání, když ztratíte tvrdě pracující konzervativní radní. A já jsem vděčný za veškerou práci, za to, že drželi nízké obecní daně a poskytovali místním lidem služby,“ uvedl Sunak.

Jedna věc ale opozici přece jen zaskočila. I přes celkový úspěch přešla řada původních voličů strany nakonec k nezávislým kandidátům. A to nikoli kvůli domácí politice, ale kvůli situaci v Gaze. Byli to především muslimští voliči, kteří nesouhlasí s podporou Izraele, což je výstražný signál pro všechny politiky v Londýně.