„Smart“ byty pomáhají zvládat lidem s roztroušenou sklerózou běžné úkony. Zajišťují alespoň částečnou samostatnost

Události v regionech: Bydlení pro lidi s roztroušenou sklerózou (zdroj: ČT24)

V Domově svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem otevřeli nové chytré byty, které jsou určené pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Jedná se o první takové zařízení v Česku. Lidé, kteří jsou už v pokročilém stadiu nemoci, často nezvládají ani základní a jednoduché úkony, jako je například rozsvícení světla. Právě díky technologiím mohou být lidé s roztroušenou sklerózou v těchto bytech alespoň částečně samostatní.

Služby domova využívá například Josef Tintěra. Počítač ovládá trubičkou, kterou má v ústech, jde vlastně o náhradu za počítačovou myš. „Když chci například doleva, tak jemně fouknu a otevře se okno,“ popsal. Kvůli nemoci totiž dokáže hýbat jenom hlavou. Právě díky moderním technologiím může být alespoň v něčem samostatný.

Lidí s roztroušenou sklerózou je v České republice asi 25 tisíc, z toho šest tisíc pacientů je už v pokročilém stadiu nemoci. Právě o ně Domov svatého Josefa pečuje. „U těch dlouhodobých pobytů je to opravdu stále zaplněné na sto procent, a čekací doba je spíš v řádu let,“ uvedl ředitel domova Dominik Melichar.

A právě díky novému objektu odlehčovací služby přibudou kapacity na kratší pobyty nemocných klientů. „Ročně pomůžeme asi 350 lidem. Díky těm sedmnácti novým lůžkům věříme, že by to mohlo být plus dalších dvě stě lidí,“ uvedl mluvčí Domova svatého Josefa Jan Staněk.

Do budoucna by v tomto zařízení chtěli chytré technologie ještě rozšířit, a to i do dalších pokojů, především pak do domácností klientů.