Policie dopadla muže, který vnikl do gymnázia v Litvínově

Policejní zásah v budově gymnázia v Litvínově (zdroj: ČT24)

Policisté ráno zasahovali na gymnáziu v Litvínově na Mostecku. Kvůli vniknutí cizí osoby policie evakuovala studenty a zaměstnance. Nikdo nebyl zraněn. Policisté následně uvedli, že pachatele ve spolupráci se strážníky dopadli. Maturitní zkoušky na tomto gymnáziu byly zrušeny, konat se budou v náhradním termínu.

Údajného pachatele zadržela policie ve spolupráci s městskými strážníky při krádeži v supermarketu. „Budou následovat úkony trestního řízení,“ řekl mluvčí policie Václav Krieger.

„Na místě je stále ještě několik policistů, kteří kontrolují, jestli se uvnitř budovy nenachází nějaká další osoba. Od rána tady zasahovaly desítky policistů a také psovodi, kteří prohledávali budovu a okolí. Na místo vyrazili také pyrotechnici,“ popsala situaci dopoledne redaktorka ČT Barbora Lancová.

Školu muselo opustit několik desítek studentů, připraveny pro ně byly autobusy, většina se rozešla domů. „Policie evakuovala 310 lidí,“ upřesnil Krieger.

Událost policie vyšetřuje jako vloupání

Oznámení o vniknutí do budovy dostala policie v pátek ráno. „Jestli se tam dostal už ve čtvrtek, je předmětem dalšího vyšetřování,“ uvedl mluvčí.

Při prohlídce policisté nenalezli žádný nástražný výbušný systém ani nic, co by nasvědčovalo hrozbě nebo ohrožení zdraví. Budovu opustili policisté po třinácté hodině a předali zástupci ředitele. Událost vyšetřují jako spáchání trestného činu krádeže vloupáním.

Maturitní test budou psát studenti příští týden

Studenti posledních ročníků maturitních oborů středních škol v pátek píší didaktický test z českého jazyka a literatury. V případě litvínovského gymnázia ale konání zkoušky narušil tento incident.

Ředitel gymnázia Jan Novák řekl, že probral s vedením Cermatu vzniklou situaci. „Musíme dostat souhlas s konáním náhradního termínu. S největší pravděpodobností termín bude příští týden ve čtvrtek,“ uvedl. Test bude odlišný od toho, který dostali maturanti v pátek. Zásah policie a spolupráci integrovaného záchranného systému hodnotí ředitel školy na výbornou.