Některé české nemocnice odmítají zraněné Ukrajince. Týká se to těch, které ze země evakuují dobrovolníci

Události v regionech: Omezení zdravotní péče o pacienty z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

České nemocnice omezují přijímání evakuovaných ukrajinských pacientů, doporučilo jim to ministerstvo zdravotnictví. Jedná se hlavně o nemocné a zraněné, kteří nejsou v programu takzvané „civilní ochrany Unie“. To znamená, že je přivážejí například dobrovolníci. Ti opatření resortu kritizují, ministerstvo se brání tím, že postupuje podle mezinárodních dohod.

Pro nemocné a zraněné jezdí už dva roky na Ukrajinu například Jan Doucha. Momentálně však naráží na problémy v tuzemských zdravotnických zařízeních, která je stále častěji odmítají. „Obecně se setkáváme se vstřícným přístupem, kdy by nám nemocnice rády vyhověly a pacienta přijaly, nicméně nastavená pravidla, která v naší zemi jsou, jim to neumožňují,“ uvedl.

Pacienti z Ukrajiny se tak ocitají v pasti, tamní nemocnice jsou totiž přetížené, často nemají dostatek personálu ani léčiv. „Je nedostatek některých léků. Za léčbu stále musíme dávat velké peníze. Občas v nemocnicích chybí místa, bylo tam hodně lidí,“ popsala pacientka z Oděsy Anastasia.

Péče o Ukrajince nemůže být na úkor českých pacientů, ujišťuje Válek

Přitom ještě v loňském roce ukrajinské pacienty české nemocnice od dobrovolníků přijímaly, činnost omezily až letos. „Pokud je ve zdravotnickém zařízení kapacita, tak je čistě na rozhodnutí toho zařízení, zda se o toho pacienta postará nebo ne. Samozřejmě to ale nemůže být na úkor českých pacientů,“ ujistil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

To však platí jenom pro případ, že pacienty dovezou do nemocnice dobrovolníci. „Fakultní nemocnice Hradec Králové preferuje případné přijímání pacientů z válečných zón postřednictvím ministerského programu MEDEVAC,“ uvedl mluvčí zdravotnického zařízení Jakub Sochor.

Nemocnice postupují přesně podle resortního doporučení. „Ministerstvo zdravotnictví je zapojeno do převozu ukrajinských pacientů v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie, bylo převezeno už 21 pacientů,“ uvedl ředitel odboru komunikace ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Jan Doucha ale pomohl už více než pěti stovkám lidí z Ukrajiny. Problém je v tom, že doporučený systém podle dobrovolníků v praxi nefunguje, je zdlouhavý a naráží na personální i byrokratické překážky. „V praxi to prostě nemůže fungovat, protože je tam obrovské množství žádostí, bohužel. Procento těch, kteří pomoc získají, je velmi nízké,“ dodal Doucha.

Dobrovolníci se ale nevzdávají. Když neuspějí v české nemocnici, odvážejí zraněné Ukrajince například do těch německých.