Mladíka za vyhrožování bombovými útoky v cizině obžalovali. Upozornila na něj FBI

Mladík, který v roce 2021 na sociální síti vyhrožoval odpálením bomby ve dvou mediálních firmách v USA a ve Švédsku, půjde před soud. České televizi to řekla okresní státní zástupkyně z Plzně-severu Lenka Kocurová. Muž je obžalován z šíření poplašné zprávy a z násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Podnět české policii dal americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

„V uvedené trestní věci byla podána obžaloba k Okresnímu soudu Plzeň-sever,“ potvrdila Kocurová.

Dvacetiletý muž pocházející z okolí Nýřan na Plzeňsku měl v roce 2021 dvakrát prostřednictvím sociálních sítí vyhrožovat bombovým útokem. Poprvé v říjnu švédské mediální společnosti, podruhé pak v prosinci, kdy hrozbu směřoval proti jedné americké televizní stanici.

Jeho jednání si všiml americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), informaci proto předal do Česka. Případem se předloni začali zabývat kriminalisté z územního odboru Plzeň-venkov. Při vyšetřování mladík policistům řekl, že výhrůžky nemyslel vážně a nechtěl je uskutečnit. Podle kriminalistů se přesto svým chováním dopustil dvou trestných činů a navrhli muže obžalovat. O případném trestu nyní bude rozhodovat okresní soud.