Lidé ve Stráži pod Ralskem odmítají novou průmyslovou zónu. Areál bude udržitelný, tvrdí investor

Události v regionech: Petice proti stavbě průmyslové zóny (zdroj: ČT24)

Proti plánovanému průmyslovému areálu ve Stráži pod Ralskem vznikla petice. Odpůrci se obávají hlavně zvýšené dopravní zátěže a zhoršení životního prostředí. Zastupitelé města ale projekt přesto podporují. Vedení města tvrdí, že nová průmyslová zóna zajistí spoustu nových pracovních míst. Vzniknout má celkem pět objektů na ploše 160 tisíc metrů čtverečních.

Novou průmyslovou zónu plánuje vybudovat společnost Derventare. Zastupitelé ve Stráži pod Ralskem už záměr schválili. „Firma reagovala na rezervu, která tady je od roku 2002, skoupila pozemky. Samozřejmě vnímám, že to bude veliké, ale ten prostor je naprosto nevyužitelný,“ uvedl starosta města Zdeněk Hlinčík (Volba pro Stráž).

Pozemky od uranového odkaliště státního podniku Diamo dělí jenom pás lesa. A právě proto na těchto pozemcích nepřípadá v úvahu žádná bytová výstavba, vhodný je podle města jenom průmysl.

Jenže odpůrci považují celý záměr za příliš megalomanský, obávají se velikosti i výšky hal. Strach mají i z nárůstu dopravy. „Těmi, kdo doplatí na zvýšení dopravní zátěže, jsme my z Hamru, Mimoně a z Jablonného,“ uvedl odpůrce projektu Rudolf Sikora. „Obáváme se toho, že by vzniklo opravdu veliké logistické centrum. Asi by nám nevadily menší haly a nějaký lehký průmysl,“ dodala spoluzakladatelka petice Lucie Bínová.

Skoro dva tisíce pracovních míst

Zastupitelé stanovili, co v místě být nesmí. Podle plánu nepřipadá v úvahu těžká, prašná, hlučná ani chemická výroba. „Záměrem je vytvořit udržitelný areál, který disponuje vlastní fotovoltaikou a dále se zaměřuje na soběstačnou energetiku, možnosti výroby zeleného vodíku, ukládání elektřiny, zadržování volné vody v přírodě a podporu biodiverzity,“ uvedla společnost pro ČT. Investor také slibuje zhruba 1800 pracovních míst.

Vznik velkých průmyslových hal budí negativní emoce i v jiných částech Libereckého kraje, například v Jeřmanicích nebo Rádle na Liberecku. Vznikla tam hala, která je sice mnohem menší než plánovaný areál ve Stráži, přesto jsou místní nespokojeni.

„Byla tady krásná příroda, krásný výhled na Ještěd. Vůbec mi není jasné, kdo tohle povolil,“ uvedl obyvatel Rádla Tomáš Březovský. „Nepodařilo se nám stavbě zabránit, protože se musíme mít o co opřít. Určitě bychom si třeba nastavili regulativ velikosti stavby,“ uvedla starostka Jeřmanic Helena Fiebigerová (nestr.).

Jenže právě omezení velikosti nových staveb v územním plánu Jeřmanic chybělo. Starostka tak pokládá za úspěch alespoň snížení objektu o pět metrů.