Soud v insolvenčním řízení s firmou Kovosvit MAS vyhlásil tříměsíční moratorium

Krajský soud v Českých Budějovicích v pátek v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools vyhlásil moratorium, které potrvá tři měsíce. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Firma, která přiznává závazky za více než miliardu korun, o vyhlášení moratoria požádala, aby získala čas na přípravu reorganizačního plánu. V době trvání moratoria se firma nemůže dostat do úpadku.

„Moratorium je účinné od okamžiku zveřejnění tohoto usnesení v insolvenčním rejstříku a trvá po dobu tří měsíců,“ píše se v usnesení soudu.

Soud uvedl, že návrh na moratorium byl podaný včas a obsahuje všechny potřebné skutečnosti. „V této souvislosti insolvenční soud konstatuje, že při vyhlášení moratoria podaný návrh věcně nezkoumá a moratorium vyhlásí, jsou-li splněny pouze formální náležitosti,“ sdělil soudce Miroslav Veselý. Poukázal také na to, že Kovosvit MAS předložil písemné prohlášení majoritního věřitele Kovosvit MAS Foundry, že s vyhlášením moratoria souhlasí.

„Reorganizace je nejvhodnějším způsobem řešení úpadku, protože umožní zachování provozu a pracovních míst,“ stojí v návrhu na moratorium, jenž podepsal zástupce člena představenstva Gergely Vesszös.

Společnost Kovosvit MAS Machine Tools ze Sezimova Ústí na Táborsku je v insolvenci od poloviny dubna. Přibližně dvěma stovkám zaměstnanců dluží březnové mzdy.

O situaci ve firmě v pátek jednali odboráři a zaměstnanci se zástupcem podniku Vesszösem. Podle jejich dohody by většina z 220 zaměstnanců měla do poloviny května dostat dlužné výplaty za březen a poměrnou část platu by jim podnik měl vyplatit i za duben, kdy byli doma na takzvané překážce ze strany zaměstnavatele, sdělil mluvčí odborové organizace OS Kovo Jan Exner. Zaměstnanci, kteří zůstávají doma i v květnu, dostanou také jen část platu, a to 85 procent. To ale platí pouze do 7. května, kdy jednání budou pokračovat, dodal Exner. V jaké výši bude poměrná část za duben, neuvedl.

Generální ředitel firmy Jan Kočvara, který se do funkce dostal loni koncem listopadu, na svou pozici v půlce dubna rezignoval, protože nesouhlasil s postupem majitelů společnosti v minulých týdnech.

Firma přišla o dodávky do Ruska

Firmu koupil v létě 2020 ruský investiční fond Trust Union Fund. Společnost má ekonomické problémy delší dobu. Kovosvit MAS Machine Tools skončil v roce 2022 ve ztrátě po zdanění 167,2 milionu. O rok dříve měla ztrátu 134 milionů. Druhá z hlavních společností koncernu Kovosvit, Kovosvit MAS Foundry, předloni vykázala zisk 1,1 milionu korun. Výsledky hospodaření z loňského roku společnost ještě nezveřejnila.

Firma patřila do léta 2020 podnikateli Michalu Strnadovi. Nový vlastník převzal podnik i se závazky a úvěry, které byly několik stovek milionů. Kvůli ruské válce na Ukrajině přišla firma o všechny dodávky do Ruska, které tvořily asi desetinu všech zakázek.