Na Ceny Apollo udělaly dojem Pozdravy z polepšovny od Anny Vaverkové a virtuální Nivva se svými Sirens

Záznam: Předávání cen Apollo (zdroj: ČT)

Album roku 2023 natočila podle hudebních cen Apollo Anna Vaverková. Mezi loňskými nahrávkami zvítězil její debut Pozdravy z polepšovny. Ocenění pro singl roku si odnáší virtuální projekt Nivva za skladbu Sirens.

Vítězné Pozdravy z polepšovny natočila loni písničkářka Anna Vaverková jako své debutové album. Její skladby nabízí civilní elektronický pop zachycující nejistotu i absurditu společenských tlaků. Nejlepší loňský singl Sirens prezentuje digitální avatar Nivva. Za virtuálním projektem stojí především producent a skladatel Ondřej Mikula alias Aid Kid.

V obou kategoriích album i singl roku 2023 se nominace dočkali hudebník Jakub König dosud známý z kapel Obří broskev, Zvíře jménem Podzim nebo jako Kittchen za sólovou nahrávku a stejnojmenný singl Hvězdy, kapela November 2nd se svým eponymním albem a singlem All Comes Down, elektronická skupina Ohm Square za album nazvané /0 a singl Happy? a indie-popový projekt Jáchyma Kováře Yasha 96 za desku Filip a singl Go Down.

V kategorii album mohla uspět ještě rocková hudebnice Petra Hermanova s nahrávkou In Death's Eyes. Třetí nominovanou zpěvačkou byla skladatelka Pam Rabbit, která zaujala svoji debutovou deskou I Love The Internet.

Na cenu za singl roku ještě aspirovala zpěvačka, producenta a textařka Annet X (Nobody Listen: Jenom tak), soubor J.A.R. (Poslední rváč) a virtuální projekt Nivva (Sirens).

Vítěz kategorie album roku 2023 získává sošku Apollo od Maxima Velčovského a Jana Jaroše a šek na dvacet tisíc korun. Vítěz kategorie singl roku dostane šek na poloviční částku.

Loňskou hudební produkci už také stihly zhodnotit hudební ceny Vinyla a Anděl. Vinyla našla nejlepší desku minulého roku v albu Výklopný světlomety, jehož autorem je producent Václav Peloušek vystupující pod jménem Toyota Vangelis. Objevem roku se stala producentka a vokalistka Klara Wodehn. Za počin označili hlasující hudební kritici iniciativu Nadšením nájem nezaplatíš.

Cenu Anděl za album roku 2023 udělila Česká hudební akademie eponymní nahrávce skupiny November 2nd. Za Sólové interprety roku 2023 akademie vybrala zpěváka a skladatele Davida Kollera a zpěvačku arménského původu Pam Rabbit.