V Česku je stále až čtvrt milionu kotlů nejnižší emisní třídy, od podzimu budou zakázané

V Česku je stále až 250 tisíc kotlů nejnižší emisní třídy, jejichž provoz bude od letošního září zakázaný. Už nyní je přitom zřejmé, že značnou část z nich provozovatelé nestihnou vyměnit. Pokuty za vytápění neekologickým kotlem mohou dosahovat až padesáti tisíc korun, a to opakovaně, upozornila Asociace podniků topenářské techniky. Firmy připomněly, že do konce srpna budou moci domácnosti požádat o dotaci na ekologické systémy vytápění.

Letošní výměna kotlů nejnižší emisní třídy, tedy těch nesplňujících parametry třetí a vyšší emisní třídy, se bude týkat minimálně každé dvacáté domácnosti v Česku. Podle statistik ministerstva životního prostředí je nyní v provozu asi kolem 150 tisíc takových kotlů, podle odhadů asociace je však konečné číslo v praxi až o sto tisíc vyšší.

Firmy v této souvislosti upozornily, že domácnosti mohou na výměnu starého kotle na pevná paliva využít dotaci od státu. O tu však bude možné požádat pouze do konce srpna.

Dotace mohou lidé využít na výměnu starých kotlů za nové ekologičtější zdroje, například tepelná čerpadla, kotle na biomasu a další. I přes blížící se termín ukončení příjmu žádostí však není nutné s výběrem konkrétního zařízení spěchat. „Naštěstí je možné samotnou žádost podat i ve chvíli, kdy víme jen typ systému, který chceme do budoucna zvolit. Tedy například tepelné čerpadlo. Projekt, instalaci, montáž a zprovoznění pak mohu vyřídit v následujících 24 měsících,“ vysvětluje Vojtěch Formánek ze společnosti Master Therm.

Domácnosti ovšem v takovém případě budou muset překlenout období mezi vyřazením starého kotle a instalací nového zdroje alternativním způsobem vytápění, například krbovými kamny. Formánek zároveň upozornil, že při výběru konkrétního typu se vyplatí spíše nespěchat, zejména pak u tepelného čerpadla, protože jen posouzení vhodnosti a následný výběr odpovídajícího typu včetně projektové dokumentace je záležitostí několika týdnů.