Tuleja se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum

Události: Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu a výzkum (zdroj: ČT24)

Pavel Tuleja (TOP 09) oznámil, že se vzdává nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, zdůvodnil svůj krok. Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí Tuleji uvítal. Věří, že TOP 09 navrhne nového kandidáta. To v odpoledních hodinách potvrdila i předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Tuleja čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací.

„V posledních dnech vyšlo najevo několik mých selhání, kterých jsem si sice nebyl vědom, ale která nechci a nemohu relativizovat. Politická kultura v naší zemi je pro mě nesmírně důležitá a považuji za samozřejmé vyvodit z toho politickou odpovědnost. Žádný ministr nesmí být zatížen pochybnostmi o způsobilosti vykonávat svůj úřad, a proto se vzdávám nominace na ministra vědy, výzkumu a inovací vlády České republiky,“ oznámil Tuleja.

Premiér postup Tuleji uvítal. „Vždy jsem říkal, že pokud existují ve věci jmenování člena vlády pochybnosti, musejí byt vyjasněny, aby nezatěžovaly výkon funkce. Pochybnosti o etice vědecké práce a nutnost dalšího vysvětlování by byly zatěžující zvláště pro ministra, který se má věnovat vědě a výzkumu. Věřím, že TOP 09 navrhne v nejbližší době nového kandidáta,“ napsal premiér na síti X.

Fiala už v pátek dopoledne řekl, že Tuleja musí vyjasnit všechny pochybnosti kolem své vědecké publikační činnosti. Sdělil také, že pokud se v kandidatuře něco změní, bude o tom informovat Hrad. Jmenování bylo plánováno na pondělí.

Premiér také už dříve uvedl, že ve čtvrtek ho Tuleja informoval, že Slezská univerzita stáhne z publikačního seznamu články, které vyšly v časopisech zařazených na seznam takzvaně potenciálně predátorských časopisů. Zdůraznil, že se jedná o ojedinělé pochybění, za které se omlouval. „Objevují se ale nové komentáře a informace a Tuleja na ně musí reagovat, přesvědčivě je vysvětlit,“ poznamenal Fiala ještě předtím, než se Tuleja vzdal nominace.

V posledních dnech vyšlo najevo několik mých selhání, kterých jsem si sice nebyl vědom, ale která nechci a nemohu relativizovat.
Pavel Tuleja
bývalý kandidát na ministra pro vědu
3. května 2024, Pavel Tuleja

Mluvčí prezidenta Petra Pavla Eva Hromádková sdělila, jeho kancelář vyčká na další návrh od premiéra na ministerskou pozici. Bude podle ní postupovat v souladu s ústavou.

Tuleja nemohl pochybení ignorovat, tvrdí Pekarová Adamová

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová si cení, že ekonom Tuleja rychle vyhodnotil situaci kolem pochybností o své publikační činnosti. Ukázal tak vysoké nároky na politickou odpovědnost, která je TOP 09 vlastní, uvedla šéfka Poslanecké sněmovny. Pochybení, která vyšla najevo, podle ní nemohl ignorovat. Jak bude strana v hledání nástupce Heleny Langšádlové pokračovat, ovšem neuvedla.

„Výkonný výbor TOP 09 vybral a schválil pana docenta Pavla Tuleju jako nominanta na ministra pro vědu, výzkum a inovace pro jeho profesní zkušenosti a odbornost. V posledních dnech bohužel ale vyšlo najevo několik jeho pochybení, které nemohl ignorovat. Cením si, že celou situaci rychle vyhodnotil a ukázal tak vysoké nároky na politickou odpovědnost, která je TOP 09 vlastní,“ připojila Pekarová Adamová.

O nové nominaci na ministra pro vědu a výzkum TOP 09 intenzivně jedná uvnitř strany, doplnila pak Pekarová Adamová. V dohledné době prý oznámí kandidáta.

Předsednictvo TOP 09 musí další krok směrem k nominaci řešit velmi rychle, upozornil také první místopředseda strany a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Tulejovo odstoupení samotné komentovat nechtěl. „Rozhodl se tak, jak se rozhodl,“ prohlásil ministr.

Na kritiku, která v posledních dnech na Tulejovu adresu směřovala, Válek reagoval, že prorektor musel „opakovaně projít kontrolou akademických senátů na fakultě a na univerzitě. Těžko zpochybňovat někoho, kdo je opakovaně schvalován vědeckou komunitou,“ konstatoval.

Ministr zdravotnictví Válek o odstoupení Pavla Tuleji (zdroj: ČT24)

Odpovědné a racionální rozhodnutí, ocenil Bartoš

Rozhodnutí Tuleji nekandidovat na ministra je odpovědné a racionální, uvedl místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Věda potřebuje adekvátní pozornost a silné zastoupení, dodal.

Ministr vnitra a místopředseda vlády Vít Rakušan (STAN) pokládá za stávajících okolností za rozumné a správné, že se Tuleja vzdal ministerské nominace. Od TOP 09 čeká v nejbližší době nový návrh.

Kritika části vědecké a akademické obce

Někteří ekonomové a další zástupci vědecké a akademické obce kritizovali podle nich nevalnou úroveň Tulejových vědeckých publikací i použité angličtiny. „Publikace v predátorských časopisech bych Tulejovi ještě ‚odpustil‘. Ovšem to, že jeho tým nepochopí analýzu, na které staví článek, a udělá ji od začátku do konce naprosto nesmyslně, je mnohem závažnějším indikátorem kvality jeho práce,“ napsal na síti X Hynek Cígler z brněnské Masarykovy univerzity.

I profesor katedry ekonomie New York University Jaroslav Borovička míní, že o publikování v predátorských časopisech jde až v druhé řadě. „Prvořadá je naprosto hrůzná kvalita výstupu, který Tuleja za svou vědeckou práci vydává. Ministr pro vědu nemusí být špičkový vědec, ale když už se vědecké práci věnoval a získal za ni docenturu, měl by chápat alespoň nějaké standardy,“ uvedl Borovička na Facebooku.

Politický analytik Jelínek o odstoupení Pavla Tuleji z nominace na ministra (zdroj: ČT24)

Tulejovo rozhodnutí vzdát se nominace na post ministra bylo správné, shodla se většina oslovených zástupců vědecké a akademické komunity. Podle některých by si prý důvěru vědecké komunity nezískal.

„Vzhledem k tomu, co se zjistilo, tak by to nebylo dobré, aby stál v čele resortu vědy, pokud je tam pochybnost o jeho publikační historii, a dokonce bych řekl, že závažná,“ řekl předseda Rady vysokých škol Tomáš Kašparovský. Připomněl, že Rada vysokých škol byla s prací Langšádlové spokojená a z jejich pohledu nebylo rozumné ji vyměnit.

Předseda Učené společnosti Libor Grubhoffer soudí, že byla zbytečná chyba TOP 09 trvat na rezignaci končící ministryně Langšádlové. „Rozhodnutí kolegy Tuleji jednoznačně vnímám jako důkaz toho, že s nabídkou ministerské pozice neztratil úplně soudnost a dokázal se vrátit do reality,“ napsal Grubhoffer.

Vysoká škola chemicko-technologická považuje situaci za nešťastnou, informoval rektor školy Milan Pospíšil. Věda, výzkum a inovace podle nich svého ministra nutně potřebují. „Věříme, že se brzy podaří najít kvalitního kandidáta, který naváže na dobrou práci exministryně Langšádlové,“ napsal Pospíšil. Ocenil pak „čestný přístup“ Tuleji k profesním chybám z minulosti.

Podle biochemika Jana Konvalinky pak nešlo ani tak o predátorské časopisy jako spíš o to, že Tuleja publikoval velmi triviální texty psané „pologramotnou angličtinou“. „Vymlouval se pak na svou studentku. Ministr pro vědu nemusí být vědec, ale měl by to být někdo, kdo alespoň ví, co to věda je a jak a proč se dělá,“ napsal.

Celá kauza je podle vědce z Institutu molekulární a translační medicíny Mariána Hajdúcha dobrou příležitostí se systematicky zamyslet nad otázkou predátoských časopisů, napsal na sociální síti X. Technologická agentura, Akademie věd ČR ani Hospodářská komora nechtěly situaci komentovat.

Podle Libora Krause z Asociace výzkumných organizací je vidět, že není jednoduché zastávat post ministra pro vědu, výzkum a inovace. „Pokud TOP 09 nedokáže okamžitě najít vhodného člověka, bylo by asi dobré ponechat ve funkci paní ministryni Langšádlovou, protože nyní se jedná o rozpočtu na výzkum na rok 2025, což je klíčová aktivita,“ míní Kraus.

Nový ministr by si měl uvědomovat význam resortu, soudí rektorka UK Králíčková

Podle rektorky Univerzity Karlovy a předsedkyně České konference rektorů Mileny Králíčkové je škoda, že se situace prodlužuje. Podpora vědy, výzkumu a vzdělávání je podle ní strategická investice pro Česko, neměla by se ztrácet ani minuta. Věří, že se kvalitní kandidát na ministra snad najde brzy.

Úřad by měl podle ní zastávat politik, který si bude vědom významu vědy, výzkumu a vzdělávání v Česku pro další ekonomický růst a společnost. „Pro mě to nemusí být nejlepší vědec. Ať je to dobrý politik, který bude mít ten přesah a bude si uvědomovat význam toho resortu a bude vědět, jak ho řídit,“ řekla Králíčková.

„Někdy i v predátorských časopisech může být kvalitní vědecká práce,“ pokračovala. Obecně je podle ní problematika nekvalitního publikování důležitá. „Jsem ráda, že ve většině to univerzity, i vůbec české akademické prostředí, řeší,“ uzavřela s tím, že debata nad predátorskými časopisy je složitá.

Tuleja není prvním politikem, který čelil kritice kvůli svému působení či studiu na vysoké škole. V minulosti se ale vesměs jednalo o pochybnosti kolem toho, jakým způsobem politici získali své vysokoškolské tituly různého stupně. V případě Pavla Tuleji se ale kritika týká jeho vědeckého působení.

Zrušení funkce by bylo nešťastné řešení, míní rektor Horák

Česká konference rektorů Tulejovo rozhodnutí akceptuje, připojil ve vysílání ČT24 její místopředseda a zároveň rektor Vysoké školy polytechnické Jihlava Zdeněk Horák. S názorem, aby byla tato politická funkce zrušena či zůstala neobsazena, ovšem nesouhlasí. „To bychom vnímali jako velmi nešťastné řešení,“ upozornil.

Končící ministryně Langšádlová podle něj „nastartovala některé věci (…)“ – hlavně legislativní – u nichž by bylo vhodné, aby je někdo dopracoval tak, aby začaly být funkční. „Situace ve vědě a výzkumu je nelehká a netýká se to jenom vysokých škol, ale samozřejmě i všech výzkumných institucí,“ podotknul Horák.

90' ČT24: Místopředseda České konference rektorů Zdeněk Horák o pozici ministra pro vědu a výzkum (zdroj: ČT24)

Týká se to prý například novely vysokoškolského zákona, která však spadá primárně do gesce ministerstva školství. Dále pak zmínil i reformu transferu znalostí technologií.

Fiala: Langšádlová odvedla kus práce

Podle premiéra je zásadním omylem předpokládat, že ten, kdo řídí nějaké ministerstvo, musí být špičkovým odborníkem v daném oboru. Podmínkou je dle Fialy rozumět problematice a být schopen prosazovat věci, které jsou pro ten daný resort důležité. „U někoho, kdo se věnuje výzkumu a inovacím, vysokoškolskému prostředí a akademickému a výzkumnému prostředí, tak je předpoklad, že tomu dobře rozumí. A je také předpoklad, že nejsou pochybnosti o kvalitě jeho vlastní práce. Tak to je,“ konstatoval Fiala.

Dosavadní ministryně pro vědu Helena Langšádlová (TOP 09) podle premiéra odvedla velký kus práce v oblasti, která není jednoduchá, ale je velice důležitá. „Paní ministryně Langšádlová rezignovala. TOP 09 navrhla nového kandidáta. To bych řekl, že je naprosto standardní postup,“ uvedl premiér ke změně, kterou iniciovala TOP 09.

Langšádlová podle něj udělala spoustu práce v přípravě lepších podmínek pro transfer znalostí do praxe, nového zákona o podpoře výzkumu. „Opravdu se snažila ty věci posunout kupředu,“ dodal premiér.

Vědu by měl mít na starosti Fiala, domnívá se Havlíček

První místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček míní, že by oblast vědy měl mít na starosti premiér Fiala. Tvrdí také, že resort pro vědu, výzkum a inovace je „naprosto zbytečné ministerstvo“. Pakliže v pondělí nedojde k obsazení postu ministra pro vědu, nestane se podle Havlíčka vůbec nic.

„Resort neměl být vůbec obsazený. Jde jen o to, kdo z členů vlády je připraven si to vzít za odpovědnost,“ připojil Havlíček. Premiér Fiala, který by si podle místopředsedy hnutí ANO měl vzít za resort odpovědnost, by pak také měl snížit počet zaměstnanců v rámci úřadu, „zredukovat vedení, které tam je v rámci Rady vlády pro vývoj a inovace“. Především by pak měl bojovat za rozpočet pro výzkumníky.

Havlíček pak prohlásil, že končící ministryni Langšádlovou „z pohledu ekonomického výtlaku“ nikdo nebral vážně.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Havlíček o odstoupení Pavla Tuleji z nominace na ministra (zdroj: ČT24)

Hnutí SPD podle místopředsedy Radima Fialy vadily už okolnosti před navržením Tuleji do funkce. „Nechápu TOP 09, když už někoho někam nominuje, že si neověří všechny skutečnosti,“ prohlásil Fiala. 

Předseda SPD Tomio Okamura se domnívá, že Tuleja se rozhodl správně. „Aby zabránil další ostudě a blamáži TOP 09. Ale předcházela tomu řada špatných rozhodnutí,“ napsal. Ministerstvo pro vědu považuje za zbytečně drahou a nefunkční trafiku.

„Personální volby vládních stran jsou tragické, a pan Tuleja neměl nikdy mít ambice řídit vědu, jelikož skuteční vědci jeho práci hodnotí slovy jako ‚hrůzná kvalita výstupů‘ nebo ‚mimořádně trapné‘. Což je hodnocení, které přesně definuje činnost většiny ministrů vládní pětikoalice, a pan Tuleja by nepochybně kvalitativně mezi současné ministry zapadl,“ dodal.