Exkluzivní výpověď pro Reportéry ČT: Šapošniková, která je podezřelá ze špionáže kvůli Vrběticím, spolupráci s GRU odmítá

Události: Šapošniková a Vrbětice (zdroj: ČT24)

Policie podezřívá Elenu Šapošnikovou ze špionáže v souvislosti s výbuchy ve Vrběticích. Žena posílala informace důstojníkovi ruské vojenské rozvědky GRU, který podle policie velel pachatelům útoků. Reportéři ČT Šapošnikovou navštívili v jejím řeckém sídle. V rozhovoru odmítla jakoukoli spolupráci s GRU. O důstojníkovi Andreji Averjanovi si prý myslela, že je pouze obchodník.

Podle policie jde o klíčovou spojku mezi ruskou tajnou službou a vrbětickými sklady munice, žena žije ve vile na řeckém poloostrově Chalkidiki. „Ne, já jsem normální člověk, který věří v Boha. Já bych do toho v životě nešla,“ uvedla žena pro Reportéry ČT na otázku, zda byla zapojena do výbuchů skladů ve Vrběticích.

Manžel Eleny Šapošnikové pracoval v době výbuchů ve firmě Imex Group, která sklady provozovala, a zařizoval návštěvu dvojice agentů GRU ve Vrběticích. Nikolaj Šapošnikov letos zemřel.

„Myslím si, že to byli opravdu lidé, kteří pracovali v rámci ruské GRU, kteří tady plnili nějaké speciální úkoly a kteří nesou zásadní díl odpovědnosti za to, co se ve Vrběticích stalo,“ podotýká vrchní ředitel sekce vnitřní bezpečnosti ministerstva vnitra Jan Paďourek.

Informace o zbrojních zakázkách

Policie získala e-mailovou komunikaci Šapošnikové s důstojníkem GRU Andrejem Averjanovem, kterého považuje za koordinátora celé akce. Po Averjanovi je v Česku od minulého týdne vyhlášeno pátrání.

Šapošniková odmítá, že by pomáhala ruským agentům GRU. „Není to pravda, já je neznám,“ uvedla. Posléze přiznala, že Averjanova zná, ale nevěděla že je z GRU. „Tak se nikdo nepředstavuje,“ dodala. Informace o zakázkách mu prý posílala, protože pomáhal s obchodem. „My jsme si mysleli, že to je obchodník. Kdo se představuje jako generál?“

To, že Šapošniková posílala informace o zbrojních zakázkách, potvrdil i Paďourek. „Opravdu působila i jako informátorka docela klíčových informací, které sloužily potom GRU, aby zjistila, jaké druhy munice jsou ve Vrběticích uskladněny,“ vysvětlil.

Podle informací Reportérů ČT mají vyšetřovatelé brzy rozhodnout, jestli Elenu Šapošnikovou obviní. Vyšetřování samotných výbuchů policie odložila, protože nemá šanci získat důkazy přímo z Ruska. Další detaily ke kauze i roli Eleny Šapošnikové přinesou v příštích týdnech Reportéři ČT.