Ministerstvo zdravotnictví prezentuje jen vize, kritizuje Farhan. Shoda s opozicí je důležitá, naléhá Philipp

Události, komentáře: Tom Philipp a Kamal Farhan o reformách v českém zdravotnictví (zdroj: ČT24)

„Viděli jsme, že stárnou sestry, že bude během sedmi let odcházet největší vlna do důchodu – co udělal pan ministr, aby navýšil počty na školách pro zdravotní sestry?“ ptá se šéfa resortu zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Kamal Farhan (ANO). Řešením, která Válek navrhuje, se podle místopředsedy výboru Toma Philippa (KDU-ČSL) nedá vyhnout, ať už bude u moci „taková vláda, nebo maková“. O možných reformách v tuzemském zdravotnictví diskutovali v pořadu Události, komentáře.

Farhan ocenil, že si Válek „uvědomil“, že je potřeba tuzemské zdravotnictví restrukturalizovat. Nicméně podotknul, že k tomu došlo až po téměř třech letech v čele resortu.

Od Válka však Farhan neslyšel, co bude nutné udělat pro to, aby se problémy ve zdravotnictví řešily. „Viděli jsme, že stárnou sestry, že bude během sedmi let odcházet největší vlna do důchodu – co udělal pan ministr, aby navýšil počty na školách pro zdravotní sestry? Nic, nula peněz, nula dotací,“ vyjmenoval. Totožný problém je podle něj i s kapacitami pro nové studenty medicíny.

„Pan ministr rád prezentuje své vize, nápady jako velké strategie,“ uvedl na Válkovu adresu. Týká se to i lékové novely – ta byla podle něj prezentována coby „největší proklientská novela“, de facto se prý tak nestalo. „I paragrafové znění bylo podstatně menší než předchozí novely.“

I v tomto případě prezentuje šéf resortu zdravotnictví vize, ovšem nemá „konkrétní časovou osu“, usoudil dále Farhan. „Nemá tam finanční krytí, nemá tam konkrétní kroky,“ zhodnotil.

Je to vize do budoucna, hájí dokument Philipp

Na Philippa materiál Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) udělal dojem, hodnotí jej jako „velmi excelentně provedenou analýzu“. Jde prý o první verzi, avšak nemá to být prý materiál na příští rok či do konce volebního období.

„Byli bychom rádi, aby se koalice s opozicí nad tímto sešla a kroky naplánovala, protože ve zdravotnictví není nic na jeden, dva roky. Vše, co se tu dělá ve smyslu investic, vzdělávání lékařů i ne-lékařů, je vše řádově na šest, osm, deset let,“ tvrdí.

„Pokud se nezíská konsenzus celého politického spektra, tak nemá smysl tady dělat jednotlivé výkřiky,“ podotknul Philipp.

Farhan nesouhlasí s tím, že by dokument byl „strategickou reformou“, jde spíše o „strategickou analýzu“. Připomněl, že data do dokumentu připravoval šéf ÚZIS Ladislav Dušek, jehož úřad připravoval i data pro zdravotnickou reformu, s níž přišla předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) – Zdraví 2030.

Návrh Babišovy vlády prý mohl být o aktuální data kultivován. Farhan tvrdí, že obsahuje i stejné prvky. „Mluvili jsme tam o demografii, o stárnutí, o digitalizaci,“ připomněl.

Řešením, která Válek navrhuje, se podle Philippa nedá vyhnout, ať už bude u moci „taková vláda, nebo maková“. „Demografie je naprosto neúprosná, populace stárne, bohužel stárne i populace zdravotníků – to znamená ti, kteří se budou starat o stárnoucí populaci, jsou již také sami staří,“ usoudil.

Pokus o dohodu, který Válek předkládá, se podle Philippa podaří. „Ať už bude na ministerstvu Petr nebo Pavel, pojede se podle tohoto materiálu a budou se dělat kroky, které – řekl bych – zachrání české zdravotnictví, protože kvalita, kterou momentálně máme, je ohrožena,“ uzavřel.