Bývalý šéf lánských lesů Balák půjde znovu před soud. Tentokrát za opravu manželčina traktoru

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Za peníze Pražského hradu měl nechat opravit traktor své manželky. České televizi informaci poskytl státní zástupce Lukáš Hossinger. Kromě Baláka podal státní zástupce obžalobu na dva další muže kvůli porušení povinností při správě cizího majetku. Případ bude řešit Okresní soud v Rakovníku.

Se závěry policistů se ztotožnil i státní zástupce a podal obžalobu pro stejný trestný čin.

Miloš Balák údajně nechal opravit manželčin traktor za zhruba dvě stě tisíc korun. Šlo ale o peníze Lesní správy Lány, kde Balák v té době působil jako ředitel a která patří pod Kancelář prezidenta republiky. Deník N již dříve informoval, že v kauze figuruje také Štěpán Stanický, který má v Lánské oboře na starosti středisko myslivosti. Třetím obžalovaným by měl být opravář Michal Krýza.

Využívání traktoru za peníze Hradu

Podle Deníku N podepsala Lesní správa Lány s manželkou tehdejšího ředitele Irenou Balákovou nájemní smlouvu na používání traktoru od ledna 2021. Podle policistů navíc měla příspěvková organizace Hradu zajišťovat běžnou údržbu stroje.

Kriminalisté podle usnesení o zahájení trestního stíhání zjistili, že přibližně dva týdny po podepsání smlouvy dal Balák pokyn svému podřízenému Stanickému k vystavení faktury na opravu kol traktoru za 200 tisíc korun. Ekonomický útvar Lán ale tuto fakturu zamítl kvůli vlastnictví stroje.

Vyšetřovatelé tvrdí, že Balák se svým podřízeným proto poslal novou objednávku na jiný traktor. Ta ale byla fiktivní, na konci února došlo k opravě vozidla pronajatého Balákově manželce.

Balák od začátku vinu odmítal. Při podání vysvětlení se ale opravář Krýza údajně přiznal, že fakturoval záměrně opravu jiného traktoru. Doznal se prý i Stanický. Navíc u policie řekl, že vše činil na příkaz Baláka.

Další kauzy exředitele Lán

Miloš Balák figuroval i v dalších soudních případech. V jednom z nich ho soud potrestal tříletým vězením za ovlivnění dvousetmilionové zakázky na zajištění a odvodnění svahů kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit měl také peněžitý trest 1,8 milionu korun a dostal zákaz činnosti na čtyři roky. Bývalý prezident Miloš Zeman ho ale v březnu 2022 omilostnil.

Další kauzou je nevýhodný prodej a těžba kamene v Lánské oboře. Soudy Baláka potrestaly skoro milionovým peněžitým trestem a dvouletým zákazem činnosti v organizacích, které spravují státní majetek. V této věci podal Balák ústavní stížnost. Soud ale zatím nerozhodl.