ANO volí destruktivní přístup, míní Kovářová. Vládnout se musí umět, kontruje Vondráček

Události, komentáře: Poslanci schválili změny zákoníku práce, podle Kovářové není ve sněmovně přátelská atmosféra (zdroj: ČT24)

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) v Událostech, komentářích prohlásila, že opoziční obstrukce jsou často „nekonečné“ do té míry, že není čas zákony projednat na běžných schůzích dolní komory, a jsou tak nutné schůze mimořádné. Místopředseda ANO Radek Vondráček uznal, že politická většina má právo v parlamentu prosadit svou vůli a vládnout, ale musí se to podle něj umět. A netlačit věci ve sněmovně silou.

Podle Kovářové v dolní komoře aktuálně „rozhodně není přátelská atmosféra“. „I vzhledem k tomu, jakým způsobem hnutí ANO vystupuje. Myslím si, že už absolutně neskrývají destruktivní přístup k jednání ve sněmovně. Kdyby se mě někdo zeptal, zda se mají normální zákony projednávat na mimořádných schůzích, tak ne, nemají. Ale bohužel je politická situace taková, že pokud chce většina schvalovat zákony, obstrukce je většinou tak nekonečná, že nám nezbývá čas v normálních jednacích dnech a je nutné přistoupit k mimořádným schůzím jako ve čtvrtek,“ zdůraznila Kovářová s tím, že většina má právo prosazovat svůj program.

Vondráček podotkl, že on by byl tím posledním, kdo by zpochybňoval právo většiny v parlamentu prosadit svoji vůli. Dodal, že to je princip vládnutí. „Ale musí se to umět. Od začátku nastoupili (koalice) špatně, zkusili to silou. A některé věci ve sněmovně silou nejdou. Pak jsou to technické drobnosti – zrušili celou středu odpoledne, víte, kolik je to za dva roky hodin?“ kontroval opoziční politik s tím, že pětikoalice se „potřebuje od pondělí dohadovat, co bude ve středu na vládě“.

Shoda se podle Vondráčka hledá těžko, vůle prý musí být na obou stranách. „Když má někdo většinu, má větší sílu ke kompromisu a musí se víc snažit,“ nechal se slyšet poslanec, který je rovněž předsedou sněmovního ústavně-právního výboru.

Kovářová: Dohoda často neplatila

Zda bude víc a víc mimořádných schůzí, podle Kovářové závisí na tom, jak k celé věci přistoupí opoziční hnutí ANO a SPD. „Pokud budou blokovat projednávání zákonů ještě před schválením programu schůze, tak chceme a musíme prosazovat vládní (programové) prohlášení a schvalovat zákony. Proto nás to k tomu vede,“ sdělila koaliční politička.

Ohradila se proti Vondráčkovým slovům, že by se pětikoalice nesnažila s hnutím ANO jednat a dohodnout. Často se ale podle ní stávalo, že když už k dohodě došlo, tak nakonec neplatila. Opoziční strana podle Kovářové vyznává heslo, že pokud se koalice nevzdá, budou obstrukce.

Obstrukce ještě před schválením pořadu sněmovních schůzí označila za něco, „co tu nebývalo“. Dříve prý dohoda mezi vládou a opozicí možná byla a Kovářovou mrzí, že se to změnilo.

Vondráček nicméně odmítl, že by ANO nedodržovalo dohody. „U čeho já jsem byl, tak jsme dodrželi a spousta věcí se podařila. Každý sklízí, co zaseje. A za druhé – my jsme byli menšinová vláda. Tak jak je možné, že jsme se domluvili?" odkázal místopředseda ANO k předchozím funkčním obdobím dolní komory.

Odmítl slova Kovářové, že ANO chce, aby se koalice vzdala. Cílem podle něj je, aby vláda ustoupila. „Kompromis je, že musí ustoupit obě strany,“ zdůraznil. Místopředsedkyně dolní komory ovšem odvětila: „My o kompromis stojíme, ale vy říkáte: Buď všechno, nebo nic.“